Majoritatea materialelor clasice, precum vata minerala, spuma poliuretanica, celuloza, etc., sunt eficiente la transferul termic prin conductie. Pentru a avea o izolare termica eficienta, este nevoie de materiale potrivite si pentru celelalte doua tipuri de transfer termic (convectie si radiatie). ISOFLECT completeaza acest necesar, oprind o parte din fiecare tip de transfer termic, astfel: radiatia 95-97%, convectia <100%, conductia <60%.
Pentru a veni in sprijinul dumneavoastra, va vom detalia mai departe cum difera eficienta materialelor clasice pentru izolatii termice si ce anume ar trebui sa luam in calcul atunci cand le alegem.
Pentru a avea o o izolare termica eficienta, este obligatoriu sa tinem cont de urmatoarele criterii:
Rezistenta la conductie, de acum bine-stiuta „Lambda”. Cu cat Lambda este mai mica, cu atat fluxul de caldura va fi incetinit. O singura membrana ISOFLECT, datorita compozitiei si sistemelor proprii de montaj, va asigura intre 30 si 45% din necesarul de izolare termica pe aceasta constanta.
Reflectivitarea – constanta necesara pentru respingerea caldurii inapoi in partea din care provine. Aceasta constanta este asigurata de toate produsele ISOFLECT Insulation, diferenta intre ele fiind pe parte de transfer termic prin conductie. Mentionam faptul ca in afara de folia din aur, cu proprietatea de a respinge radiatia termica in proportie de 99,9 %, folia din aluminiu pur este cel mai bun material pe aceasta constanta, respingand un procent cuprins intre 95 si 97% (constante conform normativelor internationale).
Emisivitatea materialelor – unele materiale ajung ca in momentul in care se incalzesc, sa emita foarte multa caldura. Ele primesc caldura fie prin conductie, fie prin radiatie, ori prin ambele tipuri de transfer termic, dupa care incep sa o elibereze sub forma de radiatie termica in partea cealalta. Acest flux se realizeaza in dublu sens, in functie de anotimp. Pentru a micsora impactul acestui fenomen, atunci cand ne alegem produsele cu care dorim sa realizam izolatia termica, este obligatoriu sa tinem cont si de aceasta constanta. Produsele ISOFLECT Insulation au emisivitate de 0.03%, ceea ce le face cele mai eficiente materiale pe aceasta constanta.
Capacitatea calorica – aceasta constanta se masoara in Jouli, si este extrem de importanta in special in anotimpul rece, deoarece face diferenta in momentul in care dispare sursa de caldura. Cu cat capacitatea de stocare a caldurii este mai mare, cu atat in casa va dura mai mult pana se face frig. Exemple de capacitate calorica in functie de materiale: polistiren: cca. 160 Jouli; vata minerala bazaltica: cca. 600 Jouli; vata din fibre lemnoase: cca. 2000 Jouli. Izolatiile reflective nu au aceasta proprietate, de aceea este nevoie sa le utilizam impreuna cu izolatiile clasice.
Capacitatea de difuzie – pentru a evita problemele generate de condens, materialele care se folosesc pe exteriorul cladirilor trebuie sa aiba capacitate mare de difuzie. Aici specialistii comit foarte multe greseli atunci cand gandesc si executa sistemele de izolatii termice.
Exista o idee conform careia „peretii trebuie sa respire”. Aceasta este complet neinteleasa de majoritatea clor care o rostesc, asa ca vom incerca sa o explicam aici.
Jumatate din idee este reala, dar cealalta jumatate, nu este, deoarece:
– vaporii din casa nu trebuie sa treaca nicicum de zona in care se monteaza bariera de vapori, deoarece acestia vor condensa la un moment dat in urmatoarele straturi situate intre acel punct si exterior. De aici sunt generati factorii care conduc la aparitia mucegaiului. Indirect, in anotimpul rece, vaporii patrunsi in straturile exterioare scad drastic rezistenta la conductie, iar materialele din acele zone, ca sunt caramida si sau izolatie termica, vor deveni tot mai putin eficiente. Odata cu acest fenomen, se va produce tot mai mult condens si iata cum vom incepe sa experimentam toate problemele generate de aceasta situatie nefericita. Mai mult decat atat, de obicei, la izolatiile termice exterioare, datorita nestiintei si/sau a economiilor la costurile materialelor, folosim materiale inchise la difuzia vaporilor, si/sau le montam fara strat de ventilatie.
Materialele inchise la difuzia vaporilor si montate din aceasta cauza cu strat de ventilatie, vor avea pe timp de iarna o eficienta termica mult mai mica fata de studiile de laborator, deoarece intre perete si materialul izolant circula aer rece, necesar la preluarea si evacuarea vaporilor ce vin din interiorul constructiei.
Ce intelegem de aici? Nu exista nicio sansa sa renuntam la bariera de vapori acolo unde avem un termo-sistem montat la interior si cel mai bine este sa montam la exterior materiale deschise la difuzia vaporilor (atat materialele pentru izolatie termica, cat si finisajele).
Pentru a face un rezumat al celor de mai sus, va vom sugera in continuare ce trebuie sa urmariti cand va alegeti materialele pentru izolatia termica:
– Lambda: valoare cat mai mica
– Reflectivitate: valoare cat mai mare
– Emisivitate: valoare cat mai mica
– Capacitate calorica: valoare cat mai mare
– Capacitatea de difuzie a materialelor folosite, exceptand bariera termica si de vapori: valoare cat mai mare
Aspecte care nu au legatura cu eficienta termica:
Emisivitatea de particule – o constanta neluata in calcul de catre aproape nimeni, este gradul de emisivitate a particulelor aflate in suspensie. Acestea sunt foarte mici, la nivel de microni si sunt antrenate de catre curentii de aer ce se produc in intreriorul spatiilior in care sunt montate izolatiile termice. Acestea intra in casa oricum, nu exista nimic sa le opreasca. Cantitatea de particule in suspensie nu tine de pretul produsului, insa sunt produse insa difera de la un producator la altul. Nu exista masuratori si nici norme in aceste privinte, insa va recomandam sa comparati dumneavoastra produse diferite. Un exemplu este sa luam o bucata de material (ne referim in special la vata minerala, bazaltica si de sticla, si sa o batem usor cu palma. Cu cat praful degajat este mai mult, cu atat acel produs este mai de ocolit.
Mirosul generat de liantul folosit – in special la vata minerala (bazaltica si de sticla), omogenizarea fibrelor se realizeaza folosind anumite substante (lianti). Aceste substante, in contact cu umezeala, incep sa miroasa intepator. Avand in vedere faptul ca intotdeauna in cadrul sistemelor de izolatii termice va exista o umiditate relativa, datorate vaporilor care trec de membrana de vapori, a punctului de roua care se formeaza in cadrul izolatiei termice si altor factori mai putin importanti, anumite produse emana miros intepator, miros care poate sa patrunda si in casa.